Není káva jako káva. Jakou tedy vybrat, aby chutnala všem v kanceláři? Pojďme se společně podívat na pestrou paletu chutí a namíchat ten správný odstín pro vaše chuťové pohárky.
Nemusíte být profesionální barista, abyste se už někdy nesetkali se slovy arabika a robusta. Vysvětlit, však, jaký je mezi nimi rozdíl, by vám šlo ztěžka? Nevadí, uděláme to za vás. Pro lepší představu si druhy kávy přirovnejme k barvám. Ty rozdělujeme na studené a teplé. Nemůžeme říct, že by jedna skupina byla lepší než druhá. Ani nemůžeme tvrdit, že bychom se bez jedné obešli – obě mají totiž něco do sebe. Jejich spojením pak vzniká nekonečné množství úchvatných odstínů. Stejně je tomu i v případě kávy.
Arabika a robusta se liší druhem kávovníku, na kterém zrna vyrostla. Arabika se sklízí z kávovníku arabského, za robustu vděčíme kávovníku statnému. Odlišné jsou nejen v náročnosti na pěstování nebo vzhledu zrn, ale také vlastnostmi samotné kávy. Výslednou chuť dále ovlivňuje místo, odkud zrna pochází, pražení i způsob přípravy. Arabika bývá označována za lahodnější díky příjemně nakyslé chuti, kofeinu má však méně. Naopak robusta je spíše nahořklá s vyšším podílem kofeinu a schopností vykouzlit v šálku pěnu. Každá má své zastánce i odpůrce. Co takhle jejich přednosti spojit?! My jsme jednoznačně pro. Po vzoru malířů nás baví z arabiky a robusty míchat kávové směsi a objevovat jedinečné odstíny chutí.
Pojďme si představit čtyři směsi, které u našich zákazníků vedou:
Stále ještě váháte s výběrem? Nejlepší způsob jak zjistit, která káva se nakonec stane vaší favoritkou, je ochutnat. U nás to není žádný problém. Domluvte si ochutnávku přímo u vás v kanceláři a objevte s námi kávu vašeho srdce.